برگزاری کارگاه آموزشی ملی «مقدمهای بر آمادهسازی، کاربردها، مسائل ایمنی و سمیت استفاده از نانوسلولز»- دکتر اکبرپور- دکتر مشکور
کارگاه آموزشی "مقدمهای بر آماده سازی، کاربردها، مسائل ایمنی و سمیت استفاده از نانوسلولز" در سطح ملی در روز شنبه مورخ 20 آذرماه 1400 توسط دکتر مژده مشکور و دکتر ایمان اکبرپور از اعضاء هیأت علمی دانشکده مهندسی چوب و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان با مشارکت علاقمندان زیادی برگزار شد. در این کارگاه ابتدا دکتر مژده مشکور عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی کاغذ دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ضمن تأکید بر اهمیت استفاده از مواد سلولزی و نانوسلولزی به عنوان فراوانترین مواد سازگار با محیط زیست، در ارتباط با انواع نانوذرات سلولزی و ویژگیهای آنها، روشهای تولید نانوالیاف سلولزی و مزایا و معایب آنها و روش های پیش تیمار به کار گرفته شده، همچنین روش های اصلاح شیمیایی نانوالیاف تولید شده و کاربردهای نانوسلولز صحبت کردند. سپس دکتر ایمان اکبرپور عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ضمن اشاره به استفاده از نانو مواد سلولزی مختلف در آینده نزدیک به دلیل ویژگیهای خاص نانو و پتانسیل بالقوه آنها برای بهبود کارآیی بسیاری از فرآوردهها، « اهمیت و کاربرد نانوکریستال و میکروکریستالهای سلولزی و سمیت استفاده از آنها در صنعت خمیر و کاغذسازی» را مورد بررسی قرار داد. ایشان بیان داشتند که نانوسلولزها، نانو نشاسته و کیتینهای نانوساختار جزو فراوانترین و پایدارترین نانو مواد محسوب شده و در صنعت دارای قابلیتهای گسترده همانند کامپوزیتهای نوین و مواد ساختمانی و انواع جدید مواد متخلخل، مواد زیست پزشکی، فرآوردههای کاغذ و مقوای با ارزش افزوده زیاد، بستهبندیهای هوشمند، مواد ممانعتی مانند سطوح و مواد افزودنی کاربردی میباشند. اهمیت نانوفناوری، سلولز و ساختار کلی آن، منابع سلولزی مختلف با منشا گیاهی و جانوری، روشهای تبدیل سلولز حاصل از منابع مختلف به نانو کریستال سلولز (NCC) و میکروکریستال سلولز (MCC) و ویژگیهای کلی آنها، اهمیت اقتصادی روشهای تبدیل، جنبههای کاربردی نانوسلولزهای مختلف در صنایع مختلف بهویژه صنعت خمیر و کاغذسازی بهطور کامل تشریح شد. در ادامه، خطر کلی استفاده از نانو مواد سلولزی در محیط کار ضمن ارزیابی میزان سمیت و مسائل ایمنی نانوسلولزهای مختلف شامل نانوکریستالهای سلولز و میکروکریستالهای سلولز، نانوسلولزهای باکتریایی و نانوساختارهای نشاسته تشریح شد. همچنین در پایان مهمترین جنبههای حفاظتی لازم و بهداشت فردی در محیط کار با نانومواد سلولزی مختلف و اقدامات کلی بهداشت فردی در محیطهای کاری معرفی شدند.